Czym są fit ciasta?
Uwielbiamy słodkości, ale częste spożywanie ich prowadzi do przyrostu wagi lub nawet złego samopoczucia. Wszystko przez ogromne ilości cukru, które przewijają się w popularnych deserach w zatrważających dawkach. Jak jeść bardziej zdrowo i nie martwić się nadprogramowymi kaloriami? Oto kilka pomysłów na fit ciasta, które z pewnością na stałe zagoszczą w Waszym jadłospisie.
Co to są fit ciasta?
Fit ciasta to desery, które charakteryzują się obniżoną zawartością cukru oraz niską kalorycznością. Często wystarczy zamienić kilka składników w popularnym przepisie, żeby uzyskać jego fit wersję.
Brownie bez cukru
Jednym z najpopularniejszych deserów na świecie jest właśnie brownie. Jak zastąpić w nim cukier?
Przygotuj:
- malakser,
- dużą miskę,
- formę 20 x 20 cm,
- rondelek,
- papier do pieczenia.
Składniki:
- 75 g jasnej mąki orkiszowej,
- 150 g suszonych daktyli,
- 100 g masła,
- 70 g kakao,
- 70 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jaja,
- 80 g orzechów włoskich,
- 130 g świeżych malin.
Sposób przygotowania:
KROK1
Wyciągnij wcześniej z lodówki wszystkie składniki – powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Posiekaj daktyle (najlepiej w malakserze).
KROK2
Do dużej miski wsyp daktyle, mąkę, proszek do pieczenia, jaja, mleko oraz kakao. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj masło i ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp do masy kawałki orzechów włoskich oraz 100 g malin. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
KROK3
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Na wierzch miasta rozłóż pozostałe maliny. Piecz przez 15-20 minut. Pamiętaj, że brownie powinno być w środku wilgotne.
Fit ciasto gotowe!
Smacznego!