Czym są fit ciasta?

Uwielbiamy słodkości, ale częste spożywanie ich prowadzi do przyrostu wagi lub nawet złego samopoczucia. Wszystko przez ogromne ilości cukru, które przewijają się w popularnych deserach w zatrważających dawkach. Jak jeść bardziej zdrowo i nie martwić się nadprogramowymi kaloriami? Oto kilka pomysłów na fit ciasta, które z pewnością na stałe zagoszczą w Waszym jadłospisie.

Co to są fit ciasta?

Fit ciasta to desery, które charakteryzują się obniżoną zawartością cukru oraz niską kalorycznością. Często wystarczy zamienić kilka składników w popularnym przepisie, żeby uzyskać jego fit wersję.

Brownie bez cukru

Jednym z najpopularniejszych deserów na świecie jest właśnie brownie. Jak zastąpić w nim cukier?

Brownie z malinami

Przygotuj:

Składniki:

  • 75 g jasnej mąki orkiszowej,
  • 150 g suszonych daktyli,
  • 100 g masła,
  • 70 g kakao,
  • 70 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jaja,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 130 g świeżych malin.

Sposób przygotowania:

KROK1

Wyciągnij wcześniej z lodówki wszystkie składniki – powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Posiekaj daktyle (najlepiej w malakserze).

KROK2

Do dużej miski wsyp daktyle, mąkę, proszek do pieczenia, jaja, mleko oraz kakao. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj masło i ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp do masy kawałki orzechów włoskich oraz 100 g malin. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.

Ciasto czekoladowe

KROK3

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Na wierzch miasta rozłóż pozostałe maliny. Piecz przez 15-20 minut. Pamiętaj, że brownie powinno być w środku wilgotne.

Fit ciasto gotowe!

Smacznego!