Czekoladowy tort udekorowany słodyczami
Większość z nas widziała w sieci zdjęcia tortów ociekających polewą czekoladową lub przystrojonych tuzinem różnorodnych słodkości. Widok takich obrazków sprawia, że natychmiast mamy ochotę spróbować kawałek obserwowanego wypieku i delektować się głębokim, czekoladowym smakiem. A gdyby tak zrobić takie cudo własnoręcznie i przygotować bliskiej osobie fantastyczną niespodziankę? Poniżej znajdziesz nieskomplikowany przepis na czekoladowy tort udekorowany słodyczami.
Zbliżają się urodziny Twojego partnera, mamy czy dziecka? Nie musisz zamawiać z cukierni drogiego wypieku. Wystarczy odrobina czasu oraz chęci, żebyś wyczarowała perfekcyjny tort, który zachwyci wszystkich gości.
Czekoladowy tort udekorowany słodyczami
Przygotuj:
- szklaną miskę,
- garnek,
- sitko,
- dwie duże miski,
- robot kuchenny,
- łopatkę,
- tortownicę (20-23 cm średnicy),
- rondelek,
- folię aluminiową.
Składniki na biszkopt:
- 150 g margaryny,
- 6 jajek,
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,
- 150 g ciemnej czekolady,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 160 g białej czekolady,
- 500 ml śmietany 30%.
Składniki na polewę Ganache:
- 50 g margaryny,
- 120 g ciemnej czekolady,
- 180 ml śmietany,
- 3 łyżki cukru.
Składniki dodatkowe:
- słaba herbata czarna do nasączenia,
- czekoladki Kinder Bueno,
- batoniki Kinder Bueno,
- jajko Kinder Bueno,
- inne dowolne słodycze.
Sposób przygotowania kremu
KROK1
Do rondelka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej pokruszoną białą czekoladę. Podgrzej zawartość i nie zapomnij o mieszaniu. Po uzyskaniu kremowej konsystencji i ostygnięciu przykryj rondelek folią i pozostaw w lodówce na całą noc.
KROK2
Na drugi dzień zmiksuj masę na wolnych obrotach w celu uzyskania gęstego kremu.
Sposób przygotowania biszkoptu
KROK1
Rozpuść czekoladę z margaryną za pomocą kąpieli wodnej - postaw szklaną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszaj zawartość i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.
UWAGA! Pamiętaj, że dno miski z czekoladą nie może dotykać wody.
KROK2
Zabezpiecz stół lub blat przed zabrudzeniem za pomocą maty silikonowej. Do miski przesiej mąkę, a następnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dodając do nich dwie łyżki cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Możesz zakończyć ucieranie, kiedy masa nabierze jasnego koloru.
KROK3
Do żółtek dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę z margaryną oraz około 5 łyżek piany z białek. Całość zmiksuj. Na koniec dodaj pozostałe ubite białka i wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki.
KROK4
Nagrzej piekarnik do 170 °C. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz (bez termoobiegu) około 40 minut. Na koniec sprawdź ciasto patyczkiem.
NASZ SPOSÓB! Jeżeli masz problemy z opadającym biszkoptem, to warto zastosować sztuczkę, która uratuje Twoje wypieki. Tuż po upieczeniu ciasta wyjmij je z piekarnika i zrzuć na ziemię z wysokości około 40 centymetrów. Umożliwi to szybkie uwolnienie się powietrza z biszkoptu.
Sposób przygotowania polewy Ganache
KROK1
Czekoladę, mleko i masło umieść w szklanej misce i rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK2
Po uzyskaniu gładkiej masy zestaw miskę z zawartością i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.
Składanie tortu
KROK1
Biszkopt pokrój tak, żeby uzyskać trzy równe części.
NASZ SPOSÓB! Możesz do tego użyć nici, dzięki czemu przetniesz biszkopt w szybki i dokładny sposób.
KROK2
Nasącz pierwszą część biszkoptu i nałóż warstwę kremu. Następnie przykryj drugim blatem, nasącz go i posmaruj kolejną częścią kremu. Po położeniu ostatniej części biszkoptu i nasączeniu go posmaruj kremem górę i boki tortu.
KROK3
Sprawdź konsystencje polewy Ganache. Powinna być delikatnie lejąca. Oblej tort, a w zastygającej polewie rozłóż słodycze.
Czekoladowy tort gotowy! Smacznego!