Cynamonowe bułeczki z rodzynkami i orzechami pekan
Szukasz smacznego i prostego przepisu na Wielkanoc? Trafiłeś we właściwe miejsce. Na święta, poza smacznymi potrawami z jajkiem, dobrze mieć pod ręką przepis na coś słodkiego. Co powiesz na cynamonowe bułeczki? Te pysznie zakręcone bułeczki doskonale sprawdzą się jako deser podczas śniadania wielkanocnego.
Delikatnie słodkie
Proponowane przez nas bułeczki wyróżnia pyszny, cynamonowy smak wzbogacony nutą słodyczy. Ten wyrafinowany deser przypadnie do gustu każdemu, kto preferuje lekkie, delikatne i niezbyt słodkie wypieki. W połączeniu z twarogiem cytrynowym bułeczki te gwarantują prawdziwie boskie śniadanie.
Składniki
- 1 jajko
- 320 g mąki + do trochę do posypania
- 125 ml ciepłego (nie za gorącego) mleka
- 30 g cukru
- 1 opakowanie małego cukru waniliowego
- 1 opakowanie (7 gramów) suszonych drożdży
- Szczypta soli
- 40 g masła
Wypełnienie
- 4 łyżki rodzynek
- 100 g ciemnobrązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g orzechów pekan, z grubsza posiekanych
- 40 g miękkiego masła + trochę do posmarowania + do pokrycia
Akcesoria kuchenne
- Okrągłe naczynie do pieczenia lub forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
- Czysty wilgotny ręcznik
- Mikser
Przygotowanie
Dodaj drożdże do ciepłego mleka, a następnie dokładnie wymieszaj kilka razy, aby uniknąć grudek. Rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, solą, cukrem waniliowym i jajkiem. Mieszaj aż do uzyskania kremowej masy. Następnie dodaj mleko z drożdżami i krótko wymieszaj całość. Dodaj mąkę i zagnieć rękoma otrzymana masę na gładkie ciasto.
Przygotuj miskę, obsyp jej wnętrze mąką i umieść w niej kulkę ciasta. Całość przykryj czystym, wilgotnym ręcznikiem. Umieść miskę w ciepłym miejscu i pozwól ciastu rosnąć przez około 45 minut. Możesz także wstawić miskę (tylko jeśli jest ona żaroodporna) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 35 stopni.
Przygotuj blat bądź inną powierzchnię roboczą, a następnie posyp ją mąką. Połóż kulkę ciasta na blacie i rozwałkuj ją na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Otrzymany prostokąt posmaruj z wierzchu miękkim masłem.
Wymieszaj rodzynki, cukier puder, cynamon i orzechy pekan a następnie rozłóż je równomiernie na warstwie masła. Zroluj ciasto, zaczynając od dłuższego boku i delikatnie dociśnij do siebie jego końce. Potnij ostrym nożem uzyskany wałek ciasta na 8 części. Otrzymane bułeczki umieść na boku w nasmarowanym wcześniej, okrągłym naczyniu do pieczenia lub formie do pieczenia. Możesz także położyć jedną bułeczkę na środku formy do ciasta i umieść wokół niej pozostałe, pozostawiając kilka cm przestrzeni między nimi. Przykryj całość wilgotnym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu.
W międzyczasie podgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bułki przez 18 minut, aż zobaczysz, że są już zarumienione na złoto. Następnie wyjmij je z piekarnika i posmaruj odrobiną masła, aby uzyskać ładny połysk. Bułeczki te są najlepsze, gdy są jeszcze trochę ciepłe. Aby zachować ten stan jak najdłużej, najlepiej przykryć je folią aluminiową zostawić w piekarniku. Możesz także delikatnie podgrzać je w ten sposób następnego dnia. Wystarczy, że pozostawisz je w nagrzanym piekarniku przez kilka minut.
Sposób podania
Bułeczki polecamy podać na stół, wykorzystując do tego stylową tacę dekoracyjną bądź kosz na pieczywo w stylu country. W ten sposób podkreślisz wyjątkowość swoich wypieków i zaczarujesz gości ich niesamowicie kuszącym wyglądem.
Smacznego!