Chrupiąca sałatka z dynią piżmową
Jeśli poszukujesz oryginalnego pomysłu na sałatkę, mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Chrupiąca sałatka ze szpinakiem, dynią piżmową i z sosem boczkowo-szalotkowym to doskonała propozycja na jesienne dni. Sprawdzi się ona zarówno jako lekkie danie na co dzień, jak i jako wykwintna propozycja na spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi. Sałatka ta wyróżnia się wyśmienitym, bekonowym sosem, dzięki któremu pieczone warzywa natychmiast smakują o wiele lepiej.
SKŁADNIKI
1 mała dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę lub pokrojona w półksiężyce
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
6 plasterków boczku
1 szalotka, drobno posiekana
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
6 szklanek szpinaku baby
1/2 szklanki uprażonych i pokrojonych orzechów pekan
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 425 °, a następnie wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.
Krok 2
Wyłóż pokrojoną dynię piżmową na przygotowanej blaszce do pieczenia, skrop ją oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Piecz od 20 do 25 minut, na złoty kolor, aż dynia będzie przyjemnie chrupiąca.
Krok 4
W międzyczasie na dużej patelni podsmaż na średnim ogniu boczek. Powinien on być chrupiący, więc smażąc, obracaj go od czasu do czasu. Następnie przełóż boczek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przelej powstały z boczku “sos” do małej miski.
Krok 5
Na tej samej patelni co boczek, przez około 4 minuty podsmaż szalotkę, aż będzie miękka. Dodaj ocet z czerwonego wina i brązowy cukier i dobrze wymieszaj. Dodaj 2 łyżki tłuszczu z boczku i dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
Umieść szpinak w dużej misce. Dodaj do niego orzeszki pekan, boczek i pieczoną dynię piżmową, a następnie całość polej ciepłym sosem, delikatnie podrzucając, aby dokładnie wymieszać powstałą sałatkę. Danie najlepiej podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Mamy nadzieję, że ta sałatka z dynią przypadnie Ci do gustu.
Smacznego!