Chłopski garnek - przepis na sycące danie jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe to sycące i smaczne potrawy. Lubimy je również za to, że są szybkie w przygotowaniu. Prezentujemy przepis na chłopski garnek – to danie podbija żołądki Polaków.
Mięciutki mięsko, dodająca energii fasola i bogactwo witamin z warzyw i ziół zatopione w esencjonalnym sosie – chłopski garnek zawiera w sobie to wszystko. Dobrze jest przygotować go trochę więcej, bo to doskonały pomysł na obiad do pudełka.
Składniki:
- 300 g kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 puszka białej fasolki
- 2 nieduże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 500 ml bulionu
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- mieszanka przypraw po 1 łyżce majeranku i suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, zmielony pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj duży (szeroki) garnek z grubym dnem. Najlepszy będzie garnek żeliwny lub ceramiczny – generalnie taki, który dobrze utrzyma temperaturę.
Wędliny pokrój w średniej wielkości kostkę. Na dnie garnka podgrzej odrobinę oleju i pokrojony boczek. Smaż aż boczek się wytopi, wówczas dołóż kiełbaskę. Kiedy mięsko lekko się zarumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Marchewkę i paprykę również pokrój w kostkę. Dorzuć pokrojone warzywa do garnka i podsmażaj ok. 3 minut. Na koniec dodaj mieszankę przypraw.
Pachnące i pięknie zrumienione składniki zalej gorącym bulionem i zagotuj. Następnie do garnka wlej zawartość puszki z fasolą (fasolka i zalewa). Dodaj pomidory i gotuj przez następne 5 – 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj w miseczkach, oprósz posiekaną natka pietruszki. Najlepiej smakuje z pajdą wiejskiego chleba.