Błyskawiczna tarta z owocami

Szybka tarta z owocami – idealny deser kiedy masz ochotę na słodką przekąskę. Ciasto kruche, krem śmietanowy i świeże owoce – czego chcieć więcej? Błyskawiczna tarta ze świeżymi owocami to niesamowity smak gorącego lata.

Przepis na kruche ciasto

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto kruche jest najlepsze, kiedy przygotujesz je odpowiednio wcześniej i będzie mogło poleżeć w lodówce. Mąkę i cukier puder przesiej z wysoka do dużej miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Następnie pokrusz masło palcami delikatnie łącząc je z mąką i masłem. Dodaj jajko i odrobinę mleka. Wyrabiaj aż składniki się ładnie połączą, a masa nie będzie przyklejać się do dłoni. Nie wyrabiaj zbyt długo, bo ciasto straci swoją kruchość.

Z gotowego ciasta zrób płaski placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Przygotuj kawałek papieru do pieczenia – dotnij go do wymiarów formy do tarty. Rozwałkuj ciasto na papierze i wszystko włóż do foremki. Wyrównaj ciasto, zrób ładne zakładki na bokach formy. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i przygotuj obciążenie, aby uzyskać ładną, płaską powierzchnię. Weź papier do pieczenia i surowy ryż. Zanim włożysz ciasto do piekarnika ułóż na nim papier i wysyp na niego ryż.

Podpiekaj ciasto przez 10 minut, a następnie usuń obciążenie i pozostaw ciasto w rozgrzanym piekarniku przez kolejne 10 minut. Kiedy ładnie się zarumieni wyciągnij je i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Krem i dekoracja tarty

Składniki:

  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 400 ml śmietanki 36%
  • Otarta skórka z pomarańczy
  • 600 g drobnych owoców – mogą to być borówki, jeżyny, maliny i porzeczki.
  • 4 bezy – pokrusz je na kawałki
  • Odrobina cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Do śmietanki wsyp cukier z wanilią i skórkę pomarańczową. Ubijaj śmietanę do momentu aż stanie się jedwabistym, sztywnym kremem. Połowę owoców przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć je widelcem, wymieszaj je z odrobiną cukru z wanilią. Masę owocową połącz z ubitą śmietaną. Dodaj do tego pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj, najlepiej dużą, drewnianą łyżką.

Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Masę rozprowadź lekko potrząsając blaszką, tak aby śmietanka nie opadła. Rozsmaruj krem dokładnie za pomocą drewnianej łopatki. Na kremie rozsyp pozostałe owoce i oprósz wszystko cukrem pudrem. Błyskawiczna tarta jest gotowa do podania – jej niesamowity smak zachwyca i upaja.