Bambusowe przybory do kuchni - jak o nie dbać i przechowywać?
Moda na ekologię wyznacza trendy również w kuchni. Przybory do kuchni z naturalnych materiałów wracają do łask. Dziś pokażemy Wam, jakie zalety mają akcesoria kuchenne z bambusa.
Bambus to naturalne drewno – charakteryzuje się tym, że jest bardzo odporny na działanie wilgoci i uszkodzenia. Zatem przybory do kuchni z bambusa, mimo że stosunkowo tanie – będą świetnie się prezentować przez długi czas.
Bambus rośnie w klimacie subtropikalnym, dzięki temu jest odporny na działanie wilgoci. To drewno nie odkształca się i nie traci właściwości pod jej wpływem. Zatem jest to idealny materiał do kuchni i łazienki, gdzie panuje duża wilgotność i zwykle jest cieplej niż w innych pomieszczeniach w domu.
Takie przybory do kuchni są również bardziej higieniczne – mocno sprasowane włókna trawy tworzą jednolitą płaszczyznę, która nie odkształca się i nie rozwarstwia. Bambus nie chłonie zapachów i wilgoci, nie zmienia swojego naturalnego koloru. Akcesoria bambusowe nie zarysują delikatnych powłok na patelniach i garnkach.
Ekologia to teraz priorytet
W czasach, gdy zalewają nas plastikowe odpady musimy stawiać na naturalne materiały. Całkowicie biodegradowalna bambusowa stolnica to najlepszy wybór do Twojej kuchni. Wyglądem przypomina te, których używały nasze babcie. Różni się jednak tym, że mocno sprasowane włókna trawy bambusowej nie rozwarstwiają się i powierzchnia stolnicy jest zawsze idealnie gładka. Możesz na niej kroić bez obawy o uszkodzenie. Bambus jest nie tylko odporny na wilgoć, posiada również właściwości antybakteryjne.
Jak impregnować i czyścić bambusową deskę do krojenia?
Wiemy już, że bambusowe deski są znacznie twardsze niż te z drewna. Musisz jednak pamiętać, że nie zaleca się mycia ich w zmywarce. Przed pierwszym użyciem zaimpregnuj ją olejem, tym samym jakiego używasz w kuchni. Aby umyć bambusową deskę wystarczy miękka gąbka, ciepła woda i płyn do mycia naczyń. Jeśli kroisz na niej surowe mięso, warto ją potem odkazić. Środki do tego znajdziesz w swojej kuchennej szafce – ocet, soda oczyszczona, sól czy sok z cytryny świetnie poradzą sobie z bakteriami. Bambus nie pochłania zapachów, więc nie obawiaj się używać octu. Taki zabieg trzeba regularnie powtarzać.
Dobrym rozwiązaniem jest używanie kilku desek w kuchni. Jeśli każda deska będzie przeznaczona do krojenia innych produktów, unikniesz kontaktu z bakteriami z mięsa. Zestaw bambusowych desek na stojaku to świetnie rozwiązanie. Dobrze prezentują się na blacie – będą zdobić Twoją kuchnię.
Bambusowy gadżet, który musisz mieć w swojej kuchni
Na koniec prezentujemy deskę do krojenia, która podbije serce każdej perfekcyjnej Pani Domu. Bambusowa deska, którą wyposażono w dwa wysuwane pojemniki ze szkła. Możesz kroić kilka produktów i zsuwać je bezpośrednio do pojemników. Nic się nie rozsypuje, a przygotowane produkty możesz odłożyć w miseczkach i wykorzystać podczas gotowania. Na uwagę zasługuje piękne wykonanie tego produktu. Solidna podstawa, duża i wygodna w użytkowaniu deska oraz ładne pojemniki. Całość świetnie wygląda na blacie roboczym.
Modne akcesoria z bambusa
Ekologia wyznacza trendy w wystroju wnętrz, a w pełni biodegradowalny bambus świetnie wpisuje się w tę filozofię. Coraz więcej przyborów do kuchni wykonuje się właśnie z tego surowca. Utensylia z bambusa są zdecydowanie trwalsze niż te z drewna, a jednocześnie równie delikatne i można ich używać do teflonowych patelni.
Zamiast kupować plastikowe pudełka i organizery do szuflad kuchennych, wybierz ich ekologiczna alternatywę. Hitem wnętrzarskim są bambusowe misy na owoce – świetnie prezentują się na blacie lub stole w jadalni, pięknie pasują do nowoczesnej białej kuchni.
Na dalekim wschodzie od wieków używa się bambusowych naczyń do gotowania – nie nagrzewają się tak mocno jak metalowe, więc nie parzą. Warto to sprawdzić.