3 pomysły na szybkie przekąski dla niezapowiedzianych gości
Dzwoni telefon, za chwilę przyjdą goście, a Ty nie jesteś gotowy. Nie wpadaj w panikę, smaczne i szybkie przekąski przygotujesz dosłownie w kilka minut.
Przyjaciółka dzwoni i mówi, że będzie za kwadrans? Do wina najlepiej pasują sery – świetnym pomysłem na szybkie przekąski jest ułożenie na drewnianej desce kawałków serów pleśniowych. W lodówce warto mieć kilka podstawowych produktów „na wszelki wypadek”. Gotowe ciasto francuskie, jarzyny czy sery to produkty, z których błyskawicznie wyczarujesz coś pysznego dla niezapowiedzianych gości.
Roladki z ogórka z łososiem i serkiem
Składniki:
- 1 ogórek szklarniowy – długi
- 200 g białego serka
- 100 g wędzonego łososia
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ½ pęczka szczypiorku
- 4 rzodkiewki
- Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Serek przełóż do miseczki, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Weź nóż i deskę do krojenia - pokrój papryki, szczypiorek i rzodkiewkę. Wymieszaj warzywa z twarożkiem i odstaw. Umyj ogórka i zrób z niego długie plastry. Możesz użyć do tego obieraczki do warzyw. Plastry powinny być długie i cienkie, bo będziesz zawijać je w roladki. Na desce do krojenia ułóż obok siebie dwa plastry ogórka tak, aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Na tak przygotowane plastry połóż plasterek wędzonego łososia i łyżkę pasty serowo – warzywnej. Zawiń w roladkę i gotowe!
Bruschetta
Włoskie grzanki z pomidorami to hit każdej imprezy. To smakowite danie, które nie wymaga wiele pracy.
Składniki:
- 1 bagietka
- Oliwa z oliwek
- Zioła prowansalskie
- 4 świeże pomidory
- Garść oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy po skosie, tak aby wyszły ładne kromeczki. Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż kromeczki na 5 minut. Powinny się lekko przyrumienić. Pomidory i oliwki posiekaj, wrzuć do miseczki i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pomidorki ułóż na chrupiących kromeczkach, ułóż na talerzu i gotowe!
Szybkie przekąski z ciasta francuskiego
Gotowe ciasto francuskie w zamrażarce to świetne zaplecze na niespodziewanych gości. Błyskawicznie przygotujesz z nim zarówno wytrawne przekąski, jak i szybki deser. Dziś podpowiemy, jak przygotować ciastka francuskie na słono.
Składniki:
Potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego, przyprawy do smaku oraz to co masz aktualnie w lodówce – wędlinę, żółty ser, cebulkę, pomidory lub ogórki. To taka podręcznikowa przekąska „na winie” – dodajesz to co lubisz i to co się nawinie pod ręce.
Przygotowanie:
Ciasto pokrój w równe kwadraty o wymiarach ok. 5 cm. Połóż na nie ser żółty, wędlinę i warzywa. Możesz dodać prażone ziarenka słonecznika lub kukurydzę z puszki. Całość dopraw ziołami prowansalskimi lub mieszanką ziół z suszonymi pomidorami. Ciastka wytrawne możesz udekorować listkami świeżej rukoli lub roszponką. Sukces gwarantowany.