2 niecodzienne przepisy do śniadaniówki dla dzieci
Jak przekonać dziecko, żeby zamiast bezwartościowej drożdżówki lub batonika zjadło zdrowe drugie śniadanie? Cóż, musimy stawać na głowie i wymyślać smakołyki. Dzieci jedzą oczami, więc jeśli zawartość śniadaniówki jest kolorowa i pachnąca mamy duże szanse na powodzenie.
Poniżej znajdziecie dwa przepisy na treściwe drugie śniadanie i zdrową słodką przekąskę. Taki wsad do śniadaniówki dla dziecka, doda mu energii do nauki i zabawy, lepiej niż drożdżówka czy batonik.
Jak przemycić zieleninkę, czyli gofry koperkowo – pietruszkowe
Składniki – ciasto na gofry
- 75 gram masła
- 3 jaja
- 200 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- 100ml śmietanki 18%
- 150 ml mleka 3,2%
- odrobina tłuszczu do nasmarowania gofrownicy
Salsa warzywna:
- 1 duży pomidor
- 1 świeży ogórek
- ½ czerwonej papryki
- garść posiekanej lub suszonej bazylii
- sos balsamico
- pieprz
- sól
- mozzarella w plasterkach
Przygotowanie:
Masło należy roztopić i ostudzić. Oddzielamy żółtka, białka ubijamy na sztywną pianę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy sól do smaku. Do mleka dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek, śmietankę, żółtka i ostudzone masło – mieszamy. Łączymy powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Delikatnie dodajemy ubite białka. Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym możemy piec pachnące ziołami gofry.
Przygotowujemy salsę warzywną. Paprykę, ogórek i pomidora kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy bazylią, odrobiną sosu balsamico. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Na ciepłego gofra nakładamy odrobinę salsy i plasterek serka, przykrywamy drugim gofrem. Zawijamy w papier i pakujemy do śniadaniówki.
Coś na słodko zamiast batonika
Dzieciaki uwielbiają słodycze, te domowe są na pewno zdrowsze i bardziej wartościowe. Porcja energii na cały aktywny dzień to dokładnie to, czego nasze dziecko potrzebuje w szkole. Taki wsad do śniadaniówki dla dziecka to pewność, że dbamy o jego zdrowy rozwój.
Składniki:
- ¼ szklanki suszonych daktyli
- ¼ szklanki suszonych śliwek
- ¼ szklanki suszonych moreli
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki kakao
- 1 szklanka soku jabłkowego
Przygotowanie:
Wszystkie owoce suszone wpierw namaczamy w soku jabłkowym. W malakserze mielimy orzechy nerkowca, płatki owsiane. Suszone owoce odsączamy i wrzucamy do powstałej masy orzechowo – owsianej. Ponownie miksujemy na gładką masę.
Kuleczki są przepyszne, nie zawierają białego cukru, a z pewnością zadowolą miłośnika słodyczy. Przepisy nie są ani trudne, ani czasochłonne – natomiast dają rodzicom pewność, ze to co znalazło się w lunchboxie Waszego dziecka jest zdrowe i wartościowe.
Formujemy z niej kuleczki „na jeden gryz” – mniej więcej jak włoski orzech w skorupce. Powstałe kuleczki obtaczamy w kakao. Jeśli Twoje dziecko nie lubi smaku gorzkiego kakao możesz zastąpić je posiekanymi orzechami włoskimi.